Tinis Blogg

Tinis Blogg

Mina hundar!

Oliwer, Aksu love on the Rock´s, 11 år . Golden och vit hane. Så vacker! "My Golden boy"!
Ozzy, Kjeann´s Black is Beautiful, 9 år. Föddes svart med vita tecken. Nu helt mörkt skifferfärgad med silver mask!! Så läcker! Marco, Ziams Money Talks, 7 år. Svart och vit. Så stilig och vacker! Och det vet han om!
Milton, Ziams O´I´m Ready For My Guy, 3 år. Golden och vit. Så spännade och se vad det skall bli honom, :). Älsklingen!
Vad skall det bli av dessa vackra hundar! De busar dagarna i ända och med varandra och med mej!
Oliwer är förresten Ozzys farbror!
De är med mej på de flesta saker jag hittar på! Underbara följeslagare!
Alltid lika kul att ha dem med sig!! Mina skuggor! Där jag är, där är de!!!

Stort Grattis Milton

Om hundarna!Posted by Tini Thu, April 02, 2015 21:15:58
Hipp, hipp, hurra "Milton",Ziams O´ I´ m Ready For My Guy, på din egen 1 åriga födelsedag!
Hurra, hurra, hurra, hurra!
Tänk vad tiden går. Minns det som det var igår jag åkte och tittade på din mamma Mims valpar. Och där var DU! Har älskat dej sedan dess! Så grattis även till dina syskon. Miljoner nospussar!! Kramiz din matte

  • Comments(0)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post135

Milton rabiesvaccinerad!

Om hundarna!Posted by Tini Sat, August 16, 2014 13:35:57
Hej allihop!
Så har lille "Miton", Ziam´s O´I´m Ready For My Guy! Blivit en i utställningsgänget. Nu kan han också åka till utlandet :).

Matte bokade en tid hos Vetrinärhuset här i Ängelholm, då det var försent att beställa tid hos Hillerström. Dit vi brukar åka! Veterinären tyckte Milton var duktig!! Tack till veterinären Louise Stok, som gav honom rabiessprutan och ordnade ett pass. Så nu skall vi bara vänta 21 dagar, sen bär det iväg!!

  • Comments(0)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post116

Marcos collage!

Om hundarna!Posted by Tini Sun, September 22, 2013 17:08:31
Satt och lekte med alla fotografier det blivit av Marco under dessa 3 år.
Tycker det blev riktigt trevligt! Vilken förvandling det blir från av att varit en liten valp till nu när han blivit 3 år.

Får väl komponera ett annat om några år! Alltid lika kul att se vad man kan komponera för något! Lite av en konst.
  • Comments(0)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post91

Nybadade herrar!klara att fira nyår!

Om hundarna!Posted by Tini Mon, December 31, 2012 21:18:24
Tre nybadade herrar! Så nu är de klara att fira nyår! Gott nytt år!

  • Comments(0)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post76

Hundmaten har kommit!

Om hundarna!Posted by Tini Sat, November 17, 2012 14:25:20

Kunde inte låta bli att ta lite bilder på när maten kom hem till hundarna. De var genast framme och skulle se vad den innehöll!!!

Oliwer informerar oss att det är deras hundmat. Skäller och gruffar, hoppar och gruffar och Ozzy och Marco kollar också in att det är deras mat. James Wellbeloved. Vov!

Tack till Animail. För snabb leveras. Och ända fram till dörren!!! Vilken sevice!

  • Comments(2)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post69

Shih-tzu Ras standard

Om hundarna!Posted by Tini Mon, May 16, 2011 18:09:50

BAKGRUND:
Shih-Tzu är en av de fyra raser, som räknar Tibet som sitt ursprungsland. Rasen härstammar från de apsos, som sändes från Tibet till Kina som högt skattade gåvor till det kejserliga hovet. Man kan på goda grunder förmoda att dessa små hundar, om än till ytterlighet vaktade och skyddade, förmådde beblanda sig med Kinas egen tempelhund, pekingesen.
Tibets småhundar används huvudsakligen som andebesvärjare och som lyckobringande talismaner, men också till mera prosaiska ändamål som att vara en del i begravningscermonierna. Shih-Tzun utvecklades under århundraden i Tibet och Kina och "upptäcktes" för västvärlden så sent som 1930, då den första importen av rasen skedde från Peking till England. Ungefär samtidigt kom rasen till Skandinavien.
Shih-Tzun skall vara en sunt byggd liten hund, stark, spänstig och rörlig (enligt den ursprungliga rasbeskrivningen skall den röra sig som en simmande guldfisk!). Den skall ha en riklig och funktionsduglig päls, som kan skydda mot smuts och väta. Shih-Tzu är en morsk, älskvärd ras med ett mycket gott självförtroende.

HELHETSINTRYCK:
Shih-Tzun är en kraftigt byggd hund, rikligt bepälsad med avgjort stolt hållning och med ett krysantemumliknande ansikte. Den är intelligent, livlig, vaken, vänlig och självständig.

HUVUD:
Huvudet skall vara brett och runt, med ögonen placerade långt ifrån varandra. Det skall ha långt hår fallande ner över ögonen och med välutvecklad mustasch och rikligt kindskägg. På nosen skall håret växa uppåt och ge huvudet ett krysantemumliknande utseende. Nospartiet skall vara av god bredd, kort och fyrkantigt, med horisontell eller något uppåtriktad, behårad nosrygg, som inte får vara rynkig. Nosen skall vara ungefär 2,5 cm från nosspetsen till det markerade stopet. Nosspegeln skall vara svart men mörkt leverfärgad på leverfärgade hundar eller hundar med leverfärgade tecken. Nosspegelns översida skall ligga i linje med nedre ögonranden.
Sluttande nosrygg liksom trånga näsborrar är absolut inte önskvärt. Pigmenteringen på nospartiet skall vara så jämn som möjligt.

ÖGON:
Ögonen skall vara väl åtskilda, stora, mörka och runda men inte utstående samt ge ett varmt uttryck. På leverfärgade hundar eller hundar med leverfärgade tecken är ljusare ögon tillåtna. Ögonvitorna får inte synas.

ÖRON:
Öronen skall vara stora och långa, samt bäras hängande, ansatta något nedanför hjässans högsta punkt och så rikligt hårklädda att de ser ut att blanda sig med håret på halsen.

BETT:
Bred käke, med ett lätt underbett eller tångbett.
Läpparna väl tillslutna.

HALS:
Halsen skall vara välproportionerad och vackert välvd, av tillräcklig längd för att bära huvudet stolt.

KROPP:
Avståndet mellan manken och svansroten skall vara större än mankhöjden. Bröstkorgen bred och djup.
Strama, väl tillbakalagda skuldror. Rak rygg.

FRAM- OCH BAKBEN:
Frambenen skall vara korta med god benstomme och ha väl utvecklade muskulatur. De skall var så raka som möjligt med hänsyn till den breda och väl nedsänkta bröstkorgen.
Bakbenen skall vara korta med god benstomme och ha väl utvecklad muskulatur. De skall bakifrån sett vara parallella. Låren skall vara rundade och muskulösa.
Genom sin hårrikedom verkar benen kraftiga.

TASSAR:
Tassarna skall vara runda och fasta med tjocka trampdynor. De skall tack vare hårrikedom verka stora.

SVANS:
Svansen skall vara högt ansatt, glatt buren i en båge över ryggen samt rikligt hårbeklädd. Den skall bäras i ungefärlig jämnhöjd med huvudet för att ge en balanserad överlinje.

RÖRELSER:
Rörelserna skall vara stolta och flytande. Frambenen skall sträckas väl framåt. Bakbenen skall ha ett kraftigt påskjut, varvid hela trampdynan skall synas.

PÄLS:
Pälsen skall vara lång och tät med god underull. Den får vara lätt vågig men inte lockig. Håret på huvudet bör sättas upp i en tofs.

FÄRG:
Alla färger tillåtna. Hos flerfärgade hundar är vit bläs i pannan och vit svansspets mycket önskvärd.

MANKHÖJD:
Mankhöjden får ej överstiga 26,7 cm.

VIKT:
Idealvikt 4,5- 7,3 kg (4,5- 8,1 tillåtet). Typ och raskaraktär är av största betydelse och får under inga omständigheter offras för enbart storlek.

FEL:
Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållanden till hundens förtjänster, helhetsintryck och konstitution.

KC 1986

FCI 208c

SVENSKA KENNELKLUBBEN 1990-10-31 e. ä.

KOMMENTAR TILL STANDARD FÖR SHIH-TZU

HETSINTRYCK:
Redan vid det första intrycket skall den rektangulära formen framgå.

HUVUD:
Huvudets storlek skall vara i proportion med hunden. Det krysantemumliknande utseendet framträder endast hos valpar. Pannan skall vara hög, bred och väl välvd för att få det markerade stopet. Utöver vid leverfärg förekommer ljusare pigmentering på pastellfärgade hundar, vilket ät tillåtet. I nospartiets pigmentering ingår ögonrand och läppar, pigmenteringen skall vara obruten.

ÖGON:
Små, tättsittande eller mandelformade ögon är liksom en stirrig blick otypisk. Ljusare ögon tillåts även på pastellfärgade hundar.

ÖRON:
Öronen får inte vara för högt ansatta, utan skall bidra till huvudets runda form.

BETT:
Tandformeln skrivs: 2 x 3142 överkäke / 3143 underkäke = 42 tänder
Det är mycket viktigt med en bred underkäke som ger god plats för framtänderna, som inte får synas. Avsaknad av en eller flera hörntänder är diskvalificerande. Det är även viktigt med en god hakmarkering, därför är ett lätt underbett (omvänt saxbett) att föredra framför ett tångbett.

HALS:
Det är viktigt att halsens längd balanserar svansens höjd för att ge den korrekta silhuetten.

KROPP:
Avståndet mellan manken och bröstkorgens undersida skall utgöra mer än halva mankhöjden. En kort bröstkorg är ej önskvärd. Korta och felformade bröstkorgar skall observeras. Ländpartiet skall stå i proportion till bröstkorgens längd och bör inte vara för kort.

FRAM- OCH BAKBEN:
Benen får inte bli så korta att de typiska rörelserna går förlorade. Överarm och skuldra skall vara lika långa. Armbågarna skall ligga fast intill kroppen.

TASSAR:
Fem fullt utvecklade tår på fram- och baktassar kan förekomma och är tillåtet. Tassarna skall vara riktade rakt framåt.

SVANS:
Lågt ansatt, platt på ryggen liggande eller vid sidan rullad svans är ej önskvärd.

RÖRELSER:
Avvikelser från de för shih tzun typiska rörelserna är ofta beroende på felaktig koppling mellan bålens olika delar eller på felaktiga vinklar.

PÄLS:
Shih tzun skall ha dubbel päls. Pälsens struktur skall vara sådan att det klart framgår vad som är täckhår och vad som är underull.

FÄRG:
Alla färger är tillåtna, med eller utan vita tecken.
Lever- och pastellfärgade hundar tillåts ha ljusare pigmentering och ögonfärg.

  • Comments(0)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post30

Vårspring!

Om hundarna!Posted by Tini Thu, March 24, 2011 13:17:42

I förrgår var jag ute och klippte gräsmattan på min koloni. Det behövdes egentligen inte, men der var "smart" gjort ändå! Massor av mossa försvann från gräset inklusive alla blad. Så då slapp vi dem i hundarnas päls!

Så igår tog jag med dem allihop till kolonin. Vilket "race" det blev, vem som först kom fram till vår grind. Ozzy vann med ca en tass. Annars var de lika snabba, fniss!

Så nu väntar vi bara på värmen så vi kan vara där ute lite oftare.

Marco var mycket misstänksam i början. Han har aldrig varit där förut. Så han gick efter mej hela tiden. Tills han såg att Ozzy och Oliwer fick sitt "eftermiddags spring". De hade så kul! Runt, runt stugan, det gick i en faslig hastighet. Sen fick de slappa på ett täcke tills det var dax att köra hem! Då ställde sig framför grinden, som på komando. På med halsband och koppel. Sen gick de fint ner till bilen igen!

De fick ligga allihop i baksätet på en filt. Synd att man inte hade med sig kameran. Men bild kommer senare!

  • Comments(0)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post26

ANSVAR!!!

Om hundarna!Posted by Tini Sat, February 26, 2011 12:19:56

Är fortfarande arg. Går ut på den vanliga rundan efter jobbet. Då hör jag en schäfer stå och yla från en balkong! Träffar en dam som underar vad vi skall göra! Vi ringer båda två till polisen. De har ingen bil" de kan skicka då! Jag säger då till polisen, jamen herre gud, det är ju minus grader ute och det blåser. Och hunden sitter ute på ballkong golvet som är av betong. Snälla gör någonting! Han berättar då att det aär många som har ringt in och anmält detta men de har ingen "bil" att skicka nu. Detta engagerade alla vid nya torg. Tjejen som bodde ovanför hunden var jätteledsen. Hon kunde ingenting göra! Berättade att hunden har stått där sedan lunch.
Hur kan man sätta en hund på en balkong och bara gå där ifrån. Det är min stora fråga???? Oavsett om de är fullvuxna med eller utan päls!! Man gör bara inte så!

Hunden är inte på ballkongen nu när jag gick för bi!!Hoppas den har fått komma in!!! Eller att polisen tog den i sitt förvar!

  • Comments(0)//blogg.tinis-shih-tzu.se/#post24